Siirry pääsisältöön

Hyvälle mielelle

Haluaisin ajatella vain iloisia asioita ja keskittyä harjoitteluun kohti toukokuun NUTS-tapahtumaa. Ihan niin kuin silloin, kun sain kuulla syöpäkasvaimen hyökänneen kehooni. Silloin aivoissani aktivoitui hälytystila, joka sanoi, tai oikeastaan kiljui ja kirkui, että muu on nyt toisarvoista, minun on vain tehtävä kaikkeni pysyäkseni hyvällä mielellä. Mikään pakokauhu tai masennus ei saa tulla tekemään tästä vielä vaikeampaa. Toistelin itselleni, että mitä tahansa tuleekin, minä selviän siitä, kaikki järjestyy.

Keskityin hyviin asioihin. Sairaslomallani luin ja kuuntelin paljon äänikirjoja. Sellaisia hyvän mielen tarinoita, joiden mukana matkasin ihan muualle, pois oman elämäni vastoinkäymisistä. Elokuussa sai vielä nauttia kesän lämmöstä ja valosta. Sain keskittyä toipumiseen, paranemiseen. En ajatellut muuta. 

 Aina ei jaksa

Välillä minun on pysähdyttävä kysymään itseltäni, kuinka paljon minä tänään jaksan kestää. Ikävät asiat on ajoittain helpompi ottaa vastaan, kun keskittää huomion parempiin. Jos olo hetkeksi helpottaakin, hankaluudet ja vastoinkäymiset eivät kuitenkaan muutu sillä tavalla paremmiksi. Puhumattakaan, että katoaisivat. Aina ei vain jaksa.
 
Tänään lähetin ystävälleni viestin: pelottaa. Kerroin pelostani tyttärellenikin. 
Minua pelottaa, miten sitten kun avanne vatsani päältä on suljettu. Olin lukenut joidenkin ihmisten ankeista kokemuksista, ja aloin miettimään pienessä päässäni miten kurjaksi elämä voikaan mennä. Mitä jos en saata enää ikinä lähteä kilometriä kauemmas kotoa lenkille, kun jo pitää juosta täysiä takaisin vessaan. En minä sellaista elämää halua. Sitten me juttelimme peloistamme ja toiveistamme. Minunkin pelkoni sai mittasuhteet. Vaikka minua yhä huolestuttaa, en soittanut paniikkipuhelua TYKSin lääkärille. Ajattelin, että tästäkin selvitään. Jollakin tavalla. 

Murheista ja iloista

Joskus tuntuu, että omien tunteiden kanssa eläminen on vaikeinta elämässä. Asiat ovat vain asioita, ja tapahtumat vain tapahtumia. Elämää niistä tekee se, miltä ne tuntuvat. 

 Elämä on aika rosoista. Toisinaan on kevyempi askel ja saa keskittyä kaikenlaiseen puuhaan ja suorittamiseen. Silloin suorittaminenkin voi olla kivaa, ainakin minusta joskus on, kun saa itse määrittää tason ja vauhdin. Vaikka sen, että kuinka pitkälle juoksulle aikoo osallistua, ja mikä siinä on oma tavoite. 

 Valmistautumisesta NUTS Karhunkierrokseen 

Harjoitellessakin toiset päivät ovat parempia kuin toiset. Tätä polkujuoksutavoitettani ajatellen harjoittelen aika vapaasti ja fiiliksellä, en minkään systemaattisen ohjelman mukaan. Yritän käydä usein lenkillä, joka päivä ainakin kävellen. Nyt kevään tullen aion tehdä osan lenkeistä pyöräillen. Teen lihaskuntojumppaa ja venytyksiä pieninä annoksina lähes päivittäin. 

 Viime sunnuntaina olin lähdössä muutaman lenkkikaverini kanssa pitkälle lenkille. Paitsi, että en sitten mennytkään. Uskoin toipuvani sunnuntaiksi, vaikka tunsin itseni väsyneeksi lenkeilläni koko viikon. Ihmekös tuo, ottaen huomioon, että olimme juosseet edellisenä sunnuntaina 30 kilometriä, ja tahti oli minun tämänhetkiselle kunnolleni aika rapsakka. Silloin on parasta antaa palautumiselle se aika mikä siihen menee, muuten on tiedossa rasitusvammoja ja uupumus. Kaikki juoksijat tietävät tämän, mutta ei me aina sitä muisteta. 

Kolmenkympin juoksusta sain taas lisää itseluottamusta Karhunkierrosretkelle. Lenkkikavereiden seura on ihan korvaamaton, ja kyllä minä muistan heitä kiittää.

 Miten voin auttaa itseäni 

Liikuntaa suositellaan lääkkeeksi vähän joka asiaan. Sen lisäksi yksi hyväksi havaittu keino auttaa itseään on keskittyä auttamaan muita. Siitä tulee pakostakin hyvälle mielelle. 

 Mutta nyt on niin keväinen ilta, että minäpä lähden tästä ulkoiluttamaan polkupyörääni. Haen postista lankapaketin Strömsön villapaitaan. Siltä reissulta palattuani pelotkin ovat pienentyneet mittoihin, jotka tänään jaksan kantaa. 
 
Heippa vain, seuraavaan kertaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhdessä voiman jäljille

  Oletko joskus toivottanut voimia jollekulle vaikean asian kanssa kamppailevalle? Tai onko läheisesi toivottanut sinulle voimia? Vakavan sairauden edessä ainakin minä olen joutunut kysymään itseltäni mistä niitä voimia löytyisi kaiken läpikäymiseen. Kaiken sen, mistä ei edes tiedä, ei osaa kuvitella. Juhannuksen jälkeen viime kesänä sain kuulla sairastavani suolistosyöpää. Monenlaista on mahtunut tämän matkan varrelle. Vaikka kuinka päätin, että elämäni ei saa pyöriä sairauden ympärillä, niin se kuitenkin on ollut koko ajan mielessä ja muuttanut monia asioita. TYKSissä on tullut vierailtua usein, ja kesälomatkin tuli siirrettyä tuonnemmaksi. Takaiskuista toipumisen tielle Kolmas leikkaus syksyllä piti olla viimeinen. Good bye syöpä ja TYKSissä vietetyt päivät ja yöt. Tästä alkaa uusi elämä ja uusi tulevaisuus, niin minä ajattelin. Silloin juuri sairaalasta kotiuduttuani sattui avautumaan NUTS Karhunkierroksen ilmoittautuminen, ja monet lenkkikavereistani olivat innolla lähdöss

Voittajafiiliksissä!

                                   Kuva: Marika Tauriainen                                  Kuten edellisessä blogikirjoituksessani kerroin, minulle tuli pakottava tarve kiristää aikataulua pitkän juoksun suhteen. Samalla osallistumiseni NUTS Karhunkierros -tapahtumaan siirtyi ensi vuoteen. Sen takia NUTS-tunnus on poistettu keräyskampanjan Facebook-ryhmästä. Keräys toteutuu kuitenkin kuten on suunniteltu, ja osallistumisaikaa on vielä toukokuun loppuun saakka. Muistathan osallistua, ja haasta kaveritkin mukaan! Sunnuntaina heti vapun jälkeen solmimme lenkkitossun nauhat ja pakkasimme juoksuliiveihimme juotavaa ja muuta matkalla tarvittavaa. Osan mahdollisesti tarvittavista huoltotarvikkeista jätimme lähtö- ja maalipaikalle, jonka kautta kuljimme kaksi kertaa. Reittimme oli jaettu kahteen 20 km ja yhteen 15 km mittaiseen lenkkiin. Näin meidän ei tarvinnut kantaa kaikkea mukanamme koko matkaa. Reittikartasta näkyy, missä menimme. Reitti saattaa näyttää vähän sekavalta, koska menimme s

Kevään merkit voimistuvat ja voimistavat

Kävin äsken katselemassa kevään edistymistä lähimetsän poluilla juosten, tänä kauniina iltana. Kiurut ja töyhtöhyypät näyttävät olevan täydessä vauhdissa. Etätyöpisteeni ikkunasta näen, kun sepelkyyhkyt kujertavat langalla ja hivuttautuvat lähemmäs toisiaan. Mustarastaskin siinä tarkkaili ympäristöään näköalapaikalta. Kevät on minun ehdoton suosikkivuodenaikani. Lähimetsissä ei ollut lunta enää kuin pälvi siellä, toinen täällä. Aika märkää oli paikoitellen. Jokaisella lenkilläni minulla on mielessä tavoitteeni. Viiskytviis kilometriä polkujuoksua ja kymppitonni tutkimukselle. Sen ensin mainitun selätän, mutta tuohon toiseen tarvitaan aika monen ihmisen panostusta. Yhdessä me sekin tavoite saavutetaan, eikös vain. Harjoittelusta Viime viikolla harjoittelu sujui aika mukavasti. Kävelin joka päivä, kuten suunnitelmaani kuuluu. Olen alkanut kävellä töihin. Etätyössä on sekin hyvä puoli, että voi itse valita kuinka pitkä työmatka on. Minulla se on ollut kahdesta kolmeen kilometriä aam