Siirry pääsisältöön

Kevään merkit voimistuvat ja voimistavat

Kävin äsken katselemassa kevään edistymistä lähimetsän poluilla juosten, tänä kauniina iltana. Kiurut ja töyhtöhyypät näyttävät olevan täydessä vauhdissa. Etätyöpisteeni ikkunasta näen, kun sepelkyyhkyt kujertavat langalla ja hivuttautuvat lähemmäs toisiaan. Mustarastaskin siinä tarkkaili ympäristöään näköalapaikalta. Kevät on minun ehdoton suosikkivuodenaikani. Lähimetsissä ei ollut lunta enää kuin pälvi siellä, toinen täällä. Aika märkää oli paikoitellen.

Jokaisella lenkilläni minulla on mielessä tavoitteeni. Viiskytviis kilometriä polkujuoksua ja kymppitonni tutkimukselle. Sen ensin mainitun selätän, mutta tuohon toiseen tarvitaan aika monen ihmisen panostusta. Yhdessä me sekin tavoite saavutetaan, eikös vain.


Harjoittelusta

Viime viikolla harjoittelu sujui aika mukavasti. Kävelin joka päivä, kuten suunnitelmaani kuuluu. Olen alkanut kävellä töihin. Etätyössä on sekin hyvä puoli, että voi itse valita kuinka pitkä työmatka on. Minulla se on ollut kahdesta kolmeen kilometriä aamuisin. Ja lounastauolla käyn toisen pienen kävelylenkin, jotta jaksan istua tietokoneen ääressä iltaan.

Olen ottanut tavaksi myös tehdä TV kakkosen aamujumpan arkipäivisin. Se on sellainen seitsemän minuutin taukojumppa, joka saa veren kiertämään ja happea lihaksille ja aivoille. Jumppa löytyy Yle Areenasta, niin että senkin voi tehdä itselle sopivana ajankohtana. Lihaskuntoharjoituksia saisi olla ohjelmassani enemmänkin. Kaipaan työväenopiston ohjattua jumppaa.

Tiistaina hyppäsin pitkästä aikaa polkupyörän selkään. Se on mukavaa vaihtelua juoksemiselle. Viikon juoksulenkkeihin sisältyi pari peruslenkkiä, toinen kympin verran ja toinen alle neljän kilometrin kevyt hölkkä. Lenkin jälkeen teen yleensä muutaman askelkyykyn ja pienet venyttelyt jo ulkona. – Venyttelyäkin kaivattaisiin lisää.

Vauhdin vaihtelusta monipuolisuutta

Perjantaina juoksin vähän reippaamman kympin. Alkuun parin kilometrin verran verryttelyä, sitten vähitellen kiihtyvällä vauhdilla seitsemän keskimmäistä kilometriä, ja loppuun taas verryttelyä. Taisihan siitä tulla melkein 11 kilometriä kaikkiaan. Tuntui tosi kivalta juosta vähän reippaammin vaihteeksi. Yleensäkin tykkään vaihtelevista vauhdeista juoksulenkeillä. Jotenkin se virkistää sekä mieltä että kehoa. Vauhtini on kylläkin hidastunut, mutta yritän ajatella, että ei se haittaa. Vaikka haittaa se kuitenkin. Pitää sopeutua ja tehdä sen minkä voi ja kohtuudella jaksaa. En tosin ole vieläkään vakuuttunut, että 55 kilometriä poluilla ja tuntureilla on kohtuullista. Uskon silti, että pystyisin siihen jo nyt, kunhan en ahnehdi vauhdissa.

Pitkiksiä tarvitaan

... ja niistä myös nautiskellaan. Viime sunnuntain pitkältä lenkiltä hain itseluottamusta, mukavaa lenkkiseuraa ja tuntumaa metsäpoluille. Koko talvi on tullut lenkkeiltyä pitkin teitä. Poluilla juokseminen on eri tavalla rasittavaa lihaksille. Toisaalta se kuormittaa eri lihasryhmiä monipuolisemmin kuin tietä pitkin taivallus. Kävimme kiertämässä Vajosuon vaellus -reitin pienellä poppoolla. Takaisin parkkipaikalle palatessa matkamittarini näytti 29,4 km. Pakko myöntää, että ei ollut minkäänlaista houkutusta juosta sitä ”puuttuvaa” 600 metriä. 

Kaikkiaan viime viikkooni sisältyi juoksukilometrejä noin 55, pikku pyöräily 17 km ja kävelymatkaa en laskenut. Sopivasti sitäkin. Näillä mennään kohti tavoitetta.

Tällainen liikuntaviikko on aika tyypillinen, vaikka en kovin tarkasti harjoitteluani suunnittelekaan.

Toivottavasti pääsiäinen tuo sinullekin ulkoilusta, liikunnasta ja kevään etenemisen seuraamisesta nauttimista. Eikä pääsiäisherkkujakaan sovi unohtaa.



Iloista pääsiäistä kaikille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhdessä voiman jäljille

  Oletko joskus toivottanut voimia jollekulle vaikean asian kanssa kamppailevalle? Tai onko läheisesi toivottanut sinulle voimia? Vakavan sairauden edessä ainakin minä olen joutunut kysymään itseltäni mistä niitä voimia löytyisi kaiken läpikäymiseen. Kaiken sen, mistä ei edes tiedä, ei osaa kuvitella. Juhannuksen jälkeen viime kesänä sain kuulla sairastavani suolistosyöpää. Monenlaista on mahtunut tämän matkan varrelle. Vaikka kuinka päätin, että elämäni ei saa pyöriä sairauden ympärillä, niin se kuitenkin on ollut koko ajan mielessä ja muuttanut monia asioita. TYKSissä on tullut vierailtua usein, ja kesälomatkin tuli siirrettyä tuonnemmaksi. Takaiskuista toipumisen tielle Kolmas leikkaus syksyllä piti olla viimeinen. Good bye syöpä ja TYKSissä vietetyt päivät ja yöt. Tästä alkaa uusi elämä ja uusi tulevaisuus, niin minä ajattelin. Silloin juuri sairaalasta kotiuduttuani sattui avautumaan NUTS Karhunkierroksen ilmoittautuminen, ja monet lenkkikavereistani olivat innolla lähdöss

Voittajafiiliksissä!

                                   Kuva: Marika Tauriainen                                  Kuten edellisessä blogikirjoituksessani kerroin, minulle tuli pakottava tarve kiristää aikataulua pitkän juoksun suhteen. Samalla osallistumiseni NUTS Karhunkierros -tapahtumaan siirtyi ensi vuoteen. Sen takia NUTS-tunnus on poistettu keräyskampanjan Facebook-ryhmästä. Keräys toteutuu kuitenkin kuten on suunniteltu, ja osallistumisaikaa on vielä toukokuun loppuun saakka. Muistathan osallistua, ja haasta kaveritkin mukaan! Sunnuntaina heti vapun jälkeen solmimme lenkkitossun nauhat ja pakkasimme juoksuliiveihimme juotavaa ja muuta matkalla tarvittavaa. Osan mahdollisesti tarvittavista huoltotarvikkeista jätimme lähtö- ja maalipaikalle, jonka kautta kuljimme kaksi kertaa. Reittimme oli jaettu kahteen 20 km ja yhteen 15 km mittaiseen lenkkiin. Näin meidän ei tarvinnut kantaa kaikkea mukanamme koko matkaa. Reittikartasta näkyy, missä menimme. Reitti saattaa näyttää vähän sekavalta, koska menimme s