Siirry pääsisältöön

Pitkä juoksu on juostu

 



Toivottavasti niitä tulee vielä monta, monta lisää. Oli se niin kivaa, ja sitä on hauskaa muistella. Siirsin ilmoittautumiseni Karhunkierrokselle ensi vuoteen, ja siitä on mukava haaveilla jo nyt. Kun juoksee, silloin on kaikki hyvin, eikä mikään ahdista.

Marraskuiset tunnelmat palaavat mieleeni

Nyt ahdistaa. Sain äsken TYKSistä tekstiviestin, jossa muistutettiin leikkausajasta ensi viikolla. Kääk! se on jo ensi viikolla. Olen luullut ja uskotellut itselleni, että yhtään ei tunnu missään, menen sinne niin kuin aina ennenkin. Äkkiä tajusin, että eipä huvittaisi. Olisi paremminkin huvittanut olla ihan terve. Ei mitään tällaisia ylimääräisiä harmeja ja hankaluuksia, kiitos.

Ajatusten voima

Tulee jostain kumman syystä mieleen yltiöpositiiviset neuvot, että elämässä voi saada mitä vain uskaltaa haluta. Kunhan osaa pyytää. No ei, ikävä kyllä. Ihan niin hyvin ei ajatuksen mahtava voimakaan toimi. Jotenkin niin sen pitäisi kuitenkin toimia, että asenteella voi vaikuttaa siihen, miten asioihin (siis lähinnä vastoinkäymisiin) suhtautuu. Parasta yrittää kammeta se asenne nyt oikeaan asentoon. Ei sekään aina mene ihan helposti. Kun huomaa pelkäävänsä tai ahdistuvansa, on helppo lietsoa itsensä syvälle pimeisiin tunteisiin.  Tällä en tarkoita, että hankalia tunteita pitäisi kieltää. Ei, niillä on kyllä paikkansa, niiltä ei voi elämässä välttyä, eikä ole tarkoituskaan. Vaan ei ole hyvä itseään hylätä hankalien asioiden keskelle. Jos tuntee kaipaavansa lohdutusta tai rohkaisua, silloin voi miettiä, miten parhaiten itselleen soisi sen, mitä eniten tarvitsee. Niinhän sitä tekisi parhaalle ystävälleenkin. Pitäisi kädestä, halaisi, sanoisi ehkä, että on ihan hyvä tuntea se, mitä tunteekin. Läheisten tuki on silloin äärettömän tärkeää.

Kaikki on aika hyvin – minulla

No joo, eihän minulla oikeasti ole mitään hätää enää. Opin kyllä elämään uuden fyysisen minäni kanssa, vaikka se ei ihan samanlaista tule olemaankaan kuin ennen sairastumista. Minulla on kuitenkin asiat hyvin nyt. Näillä sanoilla minä itseäni rohkaisin. Juttelin ystävieni kanssa, rauhoitin mieleni. Ei enää ahdista niin pahasti.

Tässä on vielä muutamia kuvia ilon hetkistä, keväästä, valosta ja onnesta. Sitäkin on paljon tämän sairastamisen keskellä ollut. Sellaisista saa voimaa. Kaikki tämän jutun kuvat on ottanut poikani Otto Itkonen




Syöpä on yhä vakava sairaus

Olen välillä lukenut kohtalotovereiden kirjoituksia omasta sairastumisestaan, hoidoista, toivosta ja epätoivosta, pelosta, kivusta, huolesta. Muistan, että sen takia minä tätä kampanjaa olen tehnyt, että toiset suolistosyöpään sairastuneet saisivat entistä paremman avun. Enemmän toivoa. Vähemmän huolta. Mieluummin helpotuksen kyyneleitä kuin surun, ahdistuksen ja menetyksen. Meidän etuoikeutemme on auttaa, koska pystymme. Jotta yhä useampi saisi sanoa itselleen ja läheisilleen: minä selvisin, ja edessäni on elämäni parhaimmat ajat.



Sinun apuasi tarvitaan

Koskaan ei voi tietää, mitä kenenkin kohdalle elämän varrella osuu. Ei minullakaan ole ainoatakaan niistä tekijöistä, joita suolistosyövän riskiä lisääviksi mainitaan, paitsi, että olen yli 50-vuotias. Sinun lahjoituksesi tutkimukseen on arvokas apu, yhdessä meissä on enemmän voimaa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhdessä voiman jäljille

  Oletko joskus toivottanut voimia jollekulle vaikean asian kanssa kamppailevalle? Tai onko läheisesi toivottanut sinulle voimia? Vakavan sairauden edessä ainakin minä olen joutunut kysymään itseltäni mistä niitä voimia löytyisi kaiken läpikäymiseen. Kaiken sen, mistä ei edes tiedä, ei osaa kuvitella. Juhannuksen jälkeen viime kesänä sain kuulla sairastavani suolistosyöpää. Monenlaista on mahtunut tämän matkan varrelle. Vaikka kuinka päätin, että elämäni ei saa pyöriä sairauden ympärillä, niin se kuitenkin on ollut koko ajan mielessä ja muuttanut monia asioita. TYKSissä on tullut vierailtua usein, ja kesälomatkin tuli siirrettyä tuonnemmaksi. Takaiskuista toipumisen tielle Kolmas leikkaus syksyllä piti olla viimeinen. Good bye syöpä ja TYKSissä vietetyt päivät ja yöt. Tästä alkaa uusi elämä ja uusi tulevaisuus, niin minä ajattelin. Silloin juuri sairaalasta kotiuduttuani sattui avautumaan NUTS Karhunkierroksen ilmoittautuminen, ja monet lenkkikavereistani olivat innolla lähdöss

Voittajafiiliksissä!

                                   Kuva: Marika Tauriainen                                  Kuten edellisessä blogikirjoituksessani kerroin, minulle tuli pakottava tarve kiristää aikataulua pitkän juoksun suhteen. Samalla osallistumiseni NUTS Karhunkierros -tapahtumaan siirtyi ensi vuoteen. Sen takia NUTS-tunnus on poistettu keräyskampanjan Facebook-ryhmästä. Keräys toteutuu kuitenkin kuten on suunniteltu, ja osallistumisaikaa on vielä toukokuun loppuun saakka. Muistathan osallistua, ja haasta kaveritkin mukaan! Sunnuntaina heti vapun jälkeen solmimme lenkkitossun nauhat ja pakkasimme juoksuliiveihimme juotavaa ja muuta matkalla tarvittavaa. Osan mahdollisesti tarvittavista huoltotarvikkeista jätimme lähtö- ja maalipaikalle, jonka kautta kuljimme kaksi kertaa. Reittimme oli jaettu kahteen 20 km ja yhteen 15 km mittaiseen lenkkiin. Näin meidän ei tarvinnut kantaa kaikkea mukanamme koko matkaa. Reittikartasta näkyy, missä menimme. Reitti saattaa näyttää vähän sekavalta, koska menimme s

Minulle kuuluu ihan hyvää, luulisin

  Olen kai selvinnyt tästä sairaudesta tällä kertaa. En entiselleni vielä lähestulkoonkaan, mutta tietääkseni minulla ei ole syöpää juuri nyt. En huomaa kasvaneeni ihmisenä. Jos olen siitä jotain oppinut, niin ehkä sen, että hetken aikaa muistan oman kuolevaisuuteni. Ja läheistenikin. Sekin unohtuu aika nopsaan. En osaa olla yhtään armollisempi kenellekään sen takia, että sairastin. Tuskin edes itselleni, vaikka joka päivä siihen pyrinkin. Harmin paikka, sillä olisi kiva, jos osaisin. Miten hienoa olisikaan, jos olisin muuttunut nainen, muutenkin kuin fyysisesti vähän runneltu ja pitkään taas aika huonokuntoinen. Jos ymmärtäisin elämää paremmin ja ottaisin rauhallisemmin vastaan kaikki arjen hankaluudet. Niin nyt ei kuitenkaan tapahtunut. Miksi aina vain tsemppausta? Luin artikkelin kirjasta, jossa kerrotaan kuulemma ”erilainen syöpätarina”. Artikkelin mukaan tarinat ovat pullollaan tsemppausta ja selviytymistä. Ja lehdet täynnä ihmisiä, jotka selvisivät. No, eivät ne kuollee